help een zieke parkiet
Het is voor vogelhouders niet altijd gemakkelijk om een zieke vogel te herkennen.
Vogels zullen van nature altijd proberen om hun "ziek zijn" te verbergen. Een ziek of zwak dier is immers een makkelijke prooi voor roofdieren.
Pas als de vogel erg ziek is zult je als verzorger merken dat er iets niet in orde is.
Op de bovenstaande foto zie je een voorbeeld van grasparkiet Lollie die ernstig ziek is. Als je je vogeltje zo krachteloos op de bodem van de kooi aantreft, moet je onmiddelijk naar de dierenarts.
Een zieke vogel geeft echter wel een paar alarm signalen af, die je in een vroeger ziektestadium op het juiste spoor kunnen zetten.
Let daarbij met name op de volgende verschijnselen:
De vogel eet en/of drinkt niet
- - Hij zit met opgezette veren op 2 pootjes
- - De parkiet slaapt op 2 pootjes
- - Uw parkiet praat en/of kwettert niet meer
- - De ontlasting is waterig
- - Er is sprake van "staartwippen"
- - De kopveren van de parkiet zijn bevuild door slijm
- - Er is sprake van evenwichtsstoornissen
- - De parkiet heeft geen mooie bevedering
- - De snavel en/of neusdop zien er "poreus" uit
- - De vogel slaapt meer dan normaal
-
- De vogel heeft geen interesse voor zijn omgeving
Wat kun je zelf doen?
Een zieke vogel heeft eigenlijk in de eerste plaats behoefte aan rust en warmte. Zet hem daarom in een wat donkere omgeving in een aparte kooi, die gemakkelijk gereinigd kan worden. Voor de warmte kunnen we een infrarood lamp gebruiken, die ongeveer 30 cm van de kooi af moet staan op een zodanige manier dat de vogel ook een minder warm plekje kan zoeken in de kooi. Zelf gebruik ik ook wel eens een halogeenlamp om een zieke parkiet warm te houden. Wel leg ik dan eerst een donkere doek over de kooi, zodat de vogel niet in het felle licht zit. (Let er op dat de doek niet te heet wordt). Verder moet er in de kooi altijd voldoende parkietenzaad (of pellets), wat trosgierst en schoon drinkwater aanwezig zijn.
Laat 's nachts een klein lampje aan, zodat de vogel op elk gewenst moment kan eten of drinken.Naar de dierenarts
Als je met de vogel naar de dierenarts gaat is het belangrijk dat er tijdens het vervoer geen grote temperatuurverschillen zijn. Dek de kooi af met een warme doek of zet de kooi in een grote doos met een warme kruik erbij. Als het buiten erg koud is, moet de auto voorverwarmd zijn
Maak jouw eigen website met JouwWeb